Hoe bewaar je best

Wijnen gekocht om te bewaren?

Plaats de flessen nooit op een plek met veel zonlicht. De vensterbank is geen ideale bewaarplek. Leg je wijnen liever in een donkere ruimte zoals een berging of kelder. Leggen inderdaad, want de kurk dient vochtig te blijven om ervoor te zorgen dat de wijn niet oxideert.

Laat je wijn rusten in een omgeving zonder trillingen - door bijvoorbeeld voorbijrijdende bussen - zonder stinkende buren zoals de mazoutketel of je voorraad uien en zonder teveel temperatuurverschillen, door bijvoorbeeld je verwarmingsketel of vrieskou. Hij zal je dankbaar zijn en beter worden met de jaren.

De ‘ideale’ omgevingsfactoren op een rijtje: tussen 12°C en 14°C zonder abrupte schommelingen, 75% luchtvochtigheid, donker en trillingsvrij.

Bij bewaarwijn is het altijd leuk om een aantal van hen te kopen zodanig dat je de evolutie van de wijn over de jaren heen mee kan volgen. Je proeft gegarandeerd een andere wijn op je 30ste verjaardag dan op je 40ste verjaardag, alleen kunnen we niet garanderen dat dit énkel aan de wijn ligt.

Niet alle wijn leent zich ertoe om te bewaren. Via ons GtB-logo vind je onze selectie uit de shop met een bewaarpotentieel van minstens 3 jaar:

Grapes to BottleComment