Wintersnoei

IMG_1431.JPG
IMG_1432.JPG

 

Deze week was er voor mij een eerste kennismaking met het snoeien in een wijngaard. Het was direct al een uitzondering, namelijk een enkele guyot = 1 horizontale legger per stok. Streefdoel is om elk jaar de legger te veranderen. Dit wil zeggen dat tijdens de wintersnoei de bestaande legger volledig wordt weggesnoeid samen met alle nieuw hout op 2 twijgen na. Dit lijkt drastisch, maar druiven hebben een enorme groeikracht. De 2 resterende twijgen staan idealiter aan de andere kant van de stok dan de huidige legger, dit om de sapstroom in de plant doorheen de jaren in evenwicht te houden. 1 van de 2 overgebleven twijgen wordt vervolgens geselecteerd als nieuwe legger. De 2de twijg wordt gesnoeid op 2 à 3 knoppen.

Feit blijft, topweer, topactiviteit!RafComment